VERÓNICA R. FRÍAS (Córdoba, 1978)
 • Performance

  Art Now

 • Dissabte 5 de juny de 2021
 • Ubicació:

  Plaça del Pes dels Porcs

 • Hora:

  12 h

 • Preu:

  Espectacle gratuït

Utilitza la disfressa, el maquillatge i el camuflatge per adquirir altres identitats i per dur a terme un cos de treball de performance que incideix en una crítica àcida i frontal sobre qüestions de gènere. L’hem vist de caputxeta vermella, de la filla de Déu a L’últim sopar, de superheroïna, de segrestadora i, a través de tots aquests personatges i molts més, Frías ens explica allò que li preocupa, que la indigna, i ens fa qüestionar els rols de la dona dins la societat actual, reafirmant la seva posició en un món d’homes i, si s’escau, en el món de l’art. De les seves obres, sempre se’n desprèn un toc d’humor gamberro i irreverent.

Treballa, principalment, amb la performance i utilitza el vídeo i la fotografia per deixar constància de les accions efímeres que realitza. Des de fa alguns anys es val d’eines com Facebook per proposar obres col·lectives en què demana la participació oberta i lliure del públic, de la ciutadania, de la gent. Els seus treballs s’han pogut veure en exposicions individuals i col·lectives, tant d’àmbit nacional com internacional. És una treballadora incansable i diu que, encara que li faltin les dents, seguirà mossegant.

Proposta a cura de Fernando Gómez de la Cuesta.

“Una pila de llibres, un silenci absolut, una roca freda que cal escalar. — Sembla fàcil, no?

Un lloc on mantenir-se atrinxerada i fora de perill. — Dona’m la teva mà.

Deixa’m mirar-te als ulls i sentir que el món canvia entre les teves pestanyes, he après a llegir entre línies i — The time is now.

Fes malabarismes sense xarxa, sense cordes, amb la muntanya de Mahoma carregada a les teves esquenes, cansa’t, crida, fins i tot permet-te el gust de cridar. —Jo ja vaig estar aquí abans que tu.

I m’ho dius a mi que t’ofereixo la mà, perquè mare, germana, amiga, companya, la teva sang és la meva sang i la teva revolució és la meva revolució.

— Sembla fàcil, no?

— I am your sister.

— Nosaltres som part de la història.”

image

Art Now, performance de Verónica R. Frías, Feria MARTE (Castelló, 2018).

image

Mira que si te quise, performance de Verónica R. Frías, Curatoria AIR (Artà, 2015).